Alamut

Alamut

mandag den 27. oktober 2014

Onsdag den 8. oktober

Ørken mellem Teheran og Qom


Kvinder på vej fra bøn i Hazrat-e Masumeh


Jeg skal til Qom, som er Irans næst helligste by efter Mashhad. I Mashhad ligger Imam Reza begravet, og det er derfor et særligt helligsted for shia-muslimer. Den historisk set væsentligste forskel på shia- og sunni-muslimer er, at sunni’erne efter Muhammeds død udpegede de nye ledere (kaliffer). Shia’erne mente, at det åndelige lederskab skulle gå i slægtsarv, så de så Imam Ali som efterfølger og dermed den første af 12 imamer, som er tildelt helgenstatus. Imam Reza er den 8. imam, han døde i 818, og det er så hans søster, Fatemeh, som er begravet i denne helligdom her i Qom. Helligdommen er i sin tid bygger så den tårnede sig op i den bare ørken med en mindre by ved siden af; i dag er det en millionby, som vokser med hast. Qom er verdens største center for shia-muslimske studier med Qom Theological Seminary med 90.000 studerende.  Det er også hér det iranske præstestyre holder til med Ayatollah’erne – dvs. Vogternes Råd og de islamiske jurister, som har vetoret til at afvise al lovgivning i landet – og de har brugt den flittigt mod især den mere liberale præsident Khatami, som fik fjernet 35% af sine lovforslag af de islamiske jurister. Så en regering i Iran har reelt ikke nogen magt; den ligger hos præstestyret i Qom. Bortset fra helligdommen med Fatemehs grav, så er der ikke meget at se i Qom, men jeg skal møde nogle folk på et institut for interreligiøs dialog som et første skridt til et muligt samarbejde med en dansk organisation. Det er spændende om det lykkes, da kommunikationen op til mødet ikke har været optimal. Sheikh’en selv er på den årlige pilgrimstur til Mekka, så jeg skal møde nogle af hans medarbejdere, men de er ikke så gode til at svare tilbage på e-mail, og jeg har haft problemer med dårlig telefonforbindelse. Først virker min telefon slet ikke – mit nyligt indkøbte SIM-kort i Teheran er blokeret – hvilket for en stund får de mere paranoide tanker til at flyve gennem hovedet…, men jeg får det byttet i forretningen til ét, som virker, men så er forbindelsen så dårlig, at jeg ikke kan gennemføre samtalen og må sende en lang sms. Senere på dagen ringer medarbejderen tilbage, og jeg tror på, at det vil lykkes at mødes i morgen, men jeg mangler stadig tid og sted, så det står på lidt usikker grund.
Turen mod Qom er lige til selvom, jeg er meget afhængig af hjælp fra venlige lokale, for der er udelukkende arabiske bogstaver og tal på busserne, så det er ikke nemt at fange den rigtige bus. Det lykkes dog efter nogen tid, og snart kører vi gennem det knastørre, stenede landskab, som en overgang er ren ørken. Jeg sidder ved siden af en ældre herre, som ikke er bange af sig. Han spørger, om jeg kan lide Iran, og hvordan Danmark er – om vi har en god regering. Til det må jeg selvfølgelig svare ja, og et øjeblik bliver det helt vanvittigt at tænke på, at danskere forholder sig til, om de kan lide regeringen ud fra iagttagelser om, hvorvidt det er forkert med gucci-tasker, eller om man må drikke fadøl. I Iran er spørgsmålet om, hvem der regerer dødsens alvor! Den ældre herre er meget opmærksom på vinduet, da vi skal til at køre, da han åbenbart mener, at der render agenter fra en af de forhadte politienheder rundt ved bussen. Hans holdning til regeringen er ikke til at tage fejl af.
Ved ankomsten til busholdepladsen udenfor Qom bliver det straks klart, at dette er noget andet end Teheran. Det er en ultrakonservativ by, hvor stort set alle kvinder går med chador, hvor hejab’en (hovedtørklædet) er trukket helt tæt sammen til hovedet og nogle gange også dækker noget af ansigtet. Det er meget mærkeligt at opleve, at når man går på fortovet, og der kommer en sortklædt kvinde mod én, så trækker hun hejab’en helt tæt til og kigger ned og væk, mens hun passerer. Men jeg er jo også ret farlig, så måske det er klogt nok. :-) Da jeg stiger ud af bussen, er der en kvinde på bussen, som kan noget engelsk – det er der ikke andre, der kan – og hun vil forklare mig, hvordan jeg kommer ind til centrum. Venligt, men det varer ikke mange sekunder før, hun bliver stoppet af nogle mænd. Kvinder må ikke henvende sig til, tale med eller blot se på andre mænd. Og da jeg til slut spørger, om hun blot kan udpege retningen mod bymidten, så tør hun end ikke hæve armen og pege. Det er helt igennem ækelt og ondskabsfuldt. Så er det sagt!
Som jeg vandrer de 5 kilometer mod bymidten, bliver jeg mødt af en del forundrede men venlige blikke. En mand kommer ud af sin butik, ser mig, slår ud med armene og halvt leende siger han noget på farsi, som jeg er ret sikker på betyder: ”hvad i alverden laver du her?”. Og dér tænker han nok ikke på i Qom, som dog har besøg af en del fremmede, men der er nok ikke så mange, som går på gaden de 5 kilometer fra hovedvejen til centrum. Men en gåtur er nu engang en god måde at se noget andet end bycentrum, og der var bestemt ikke nogle af taxachaufførerne, som fortjente en taxatur ovenpå deres tordenteater.
Da jeg når bymidten må jeg lede lidt efter et værelse, som jeg vil betale, da jeg ikke vil betale for 4 senge, og enkeltværelser er ikke så udbredt i en ultrakonservativ kultur, hvor familier rejser sammen til den hellige by. Men det lykkes, og jeg får mig installeret og går en tur rundt om Hazrat-e Masumeh, som helligdommen med tilhørende moske hedder. Jeg får muligvis ikke lov til at gå derind, men vil gøre et forsøg i morgen uden taske, så det er meget ydeligt, at jeg ikke har kamera med. Stemningen er rolig og koncentreret. Mange går i gaderne i en lettere indelukket verden og fokuserer på vej til bøn. Beklædningen er konservativ med de mange sorte chador, men også mange mænd bærer religiøse dragter. Folk er flinke, og en mand kommer spontant hen til mig og ønsker mig velkommen til Qom. Jeg taler også med et par unge fyre, som kommer med en kommentar, som rammer plet. Hvorfor er jeg turist i Iran, når jeg er ung? For ja, man ser stort set kun ældre turister. De kommer i færdigt arrangerede grupperejser, og fra mange lande kan det være svært om ikke umuligt at få et visum til Iran, hvis man rejser alene. Og så ligger det jo ikke rigtig i vestlige folks bevidsthed, at det skulle være muligt og fornuftigt, at rejse rundt i Iran på egen hånd. Men det kan man altså sagtens! Største problem er sproget og det arabiske alfabet, men det er nok det sikreste land, jeg har rejst i – måske på linje med Burma. Og forholdene er generelt velorganiserede og af fin standard. Som kvinde vil man dog nok blive lidt træt af den herskende dresscode i 35 graders varme…
Nå, men jeg har fået set mig omkring i den hellige by, og min kontakt til i morgen har lovet at kontakte mig i løbet af dagen – så må jeg se, hvad der sker, og om det lykkes med et møde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar