Nagsh-e
Jahan Imam pladsen
Indgangen
til Masjed-e Shah (moske)
Masjed-e
Jameh (moske)
Masjed-e
Jameh (moske)
Pol-e
Si-o-Seh broen
Pol-e
Si-o-Seh broen
Planen i dag er, at jeg skal se det, der er værd at se i
Esfahan, og det er egentlig en del. Man taler som regel om Esfanhan som den
største turistby i Iran, og der er også rigtig mange moskeer, pladser, parker,
museer og så selvfølgelig ”floden” med tilhørende broer, som er et rigtig
populært sted for lokale at hænge ud. For år tilbage var der under broen en del
boder, som solgte mad og andet, men det blev lukket af myndighederne. Officielt
fordi man var bange for, at røg og damp fra gryderne skulle ødelægge broen, men
ifølge lokale, fordi det var blevet et for populært mødested for de unge, og
unge mennesker skulle jo helst ikke socialisere alt for meget mænd og kvinder i
mellem. Uha :-)
Jeg vandrer tilbage til den store plads, som vel oprindeligt
har været en væddeløbsbane af en art og ser pladserne og moskeerne rundt omkring
i dagslys. Mod nord går man ind i en meget lang bazar (marked), og for enden af
den ligger der en moske fra det 11. århundrede, som er Irans største. Og den er
ganske stor! Efter at have vandret rundt mellem de mange søjler går jeg tilbage
gennem bazaren og videre mod syd og over floden til bydelen Jolfa, som er en
armensk bydel med nogle gamle armenske kirker. Kirkerne er godt nok lukket, men
der er en hyggelig lille plads, hvor stemningen tydeligvis er lidt mere fri.
Jolfa-bydelens armenske befolkning kom hertil i 1604, da Esfahan var hovestad
og kongen skulle bruge en masse kunsthåndværkere til sine mange byggeprojekter
af moskeer og paladser, så en hel by blev deporteret til Esfahan. Byen Jolfa
ligger på grænser til det, der i dag er Aserbajdsjan, men som er tæt på
Armenien, og i dag lever der stadig omkring 5000 armenere her i Esfahan.
Det har de fleste dage været lidt udfordrende at finde
ordentlig mad i Iran, og i dag er ingen undtagelse. Der er ikke mange rigtige
restauranter, hvor man kan bestille almindelig mad med ris, kød og grøntsager.
Til gengæld er der umådelig mange fastfoodbutikker, som sælger sandwich, burger
og pizza. Det kan spises, men det er af svingende standard. I dag er jeg dog
heldig. Jeg vil for første gang prøve at bestille en pizza for at se, om de kan
finde ud af det her i Iran. Det kan de egentlig ikke… men resultatet – om end
det ikke ligefrem er en klassisk pizza – er ganske ok. De har ikke noget af det
normale kød, som de skal bruge, så de spørger, om de må lave det med kylling,
og jo det må de bestemt gerne. Så det bliver til en masse kylling og en smule
champignon på en meget tyndt pizzabund, så det smagte egentlig fint. Men pizza
– det ved jeg ikke lige, om det bør hedde… :-)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar